Melko kattavan kuvauksen NaKon historiasta saat  20 v. juhlajulkaisustamme, jonka voit ladata kahdessa osassa tästä.

Lataa täältä Adobe Reader -lukuohjelma pdf-tiedostojen lukemiseen!

NaKon syntyhistoria

 Ajatus koripalloilun erikoisseurasta kehittyi monien muiden lajien harrastajien itsenäistymispyrkimyksissään kokemalla tavalla, jotka NaKo:n ensimmäinen puheenjohtaja, Kai lomqvist kiteyutti näin:
"Suuren seuran ei-arvostetun jaoston aktiivisilla jäsenillä ei ollut  toimintamahdollisuuksia. VG-62:n johdon kiinnostuksen ja taloudellisen tuen puute oli lopettaa koko toiminnan. Hautajaisiin asti ei odotettu, koripallojaosta katsoi parhaaksi irrottautua emäseurasta ja lähteä ajamaan uuden seuran perustamista sekä saada uutta verta toimintaan mukaan."
Alkuhankaluuksilta haluttiin välttyä, siksi mitään ei jätetty sattuman varaan. Seuran aktiivit kokoontuivat kaksi päivää ennen perustamistilaisuutta, vbalmisteleva palaveri oli Naantalin nuorisotalolla.


Tarkka valmistelu

Suunnittelukokous pidettiin 27.8.1970 puutarhuri Aarre Mäkisen johdolla, pöytäkirjan laati Tapio Jyväkorpi. Asioiden käsittely aloitet klo 19.30, päätös suoritettiin klo 22.00.
Perustavan kokouksen henkilöihin verrattuna 11 osallistujan joukossa olivat Olavi Jokinen, Dino Nikulainen ja Jorma Tirkkonen, jotka olivat estyneitä osallistumasta varsinaiseen kokoukseen. Toisaalta perustajajäsenistä valmistelutyöhön eivät paikalle päässeet Kai Blomqvist, Asseri Kallio, Vilho Laaksonen, Reijo Penttinen ja Pekka Ritvanen.
Vastuuhenkilöiden ennakkopalaverissa käsiteltiin vain kolmea asiaa: Kuultiin Aarre Mäkisen selostus perustamisvalmistelujen etenemisestä, pohdittiin valittavia toimihenkilöitä ja keskusteltiin seuran nimestä, mutta vaihtoehtoja ei kirjattu. Ratkaisevassa päätöksentekovaiheessa äänestyksessä oli mukana hävinneinä ehdotuksina Kupariset ja Kori-70.
Oikeat ihmiset oikeille paikoille -periaate toteutui hyvin, sillä perustavassa kokouksessa johtokunta valittiin aivan suunnitelmien mukaisesti. Valmistelussa oli tosin väläytelty myös Markku Aarolaa lisänimenä.


Pöytäkirja seuran perustamiskokouksesta

Naantalin uuden seuran perustamiskokous Naantalin Nuosirotalossa 29.8..70 klo 19.30. Läsnä olivat seuraavat henkilöt: Timo Jyväkorpi, Atte Mattsson, Pekka Ritvanen, Arto Ojala, Kalevi Wasström, Vilho Laaksonen, Reino Penttinen, Kai Blomqvist, Asseri Kallio, Reijo Malmberg, Tapio Jyväkorpi, puh.joht. Aarre Mäkinen ja siht. Kari Mannerheimo.

1§ Aarre Mäkinen suoritti kokouksen avauksen

2§ Valittiin kokoukselle puh.joht. Aarre Mäkinen ja siht. Kari Mannerheimo.

3§ Valittiin pöytäkirjan tarkastajat Asseri Kallio ja Reino Penttinen.

4§ Todettiin kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus.

5§ Luettiin työjärjestys.

6§ Päätettiin perustaa uusi koripalloseura Naantaliin ja että seura liittyy SVUL:on ja sen alaiseen Suomen Koripalloliittoon.

7§ Hyväksyttiin SVUL:n toimintasäännöt.

8§ Uuden seuran nimeksi valittiin Naantalin Koripalloilijat ry, virallinen lyhennys NAKO.

9§Valittiin seuran puheenjohtajaksi Kai Blomqvist.

10§ Valittiin johtokunnan muut jäsenet: Aarre Mäkinen, Kari Mannerheimo, Urtti Virta, Risto Vuorinen, Reino Penttinen, Atte Mattsson, Vilho Laaksonen, Asseri Kallio ja Tapio Jyväkorpi.

11§ Päätettiin seuran jäsenmaksuista: aikuiset 5 mk/vuosi, 17 vuotta ja alle 1 mk/vuosi ja kannattajajäsen 10 mk/vuosi.

12§ Kokous päätettiin.

Puh.joht. Aarre Mäkinen   Siht. Kari Mannerheimo


Intoa toiminnan käynnistysstartissa

"Kutsun perustamistilaisuuteen sain päivää aiemmin entiseltä pelikaveriltani Tapio Jyväkorvelta, jonka kanssa olimme opetelleet koripallon aakkoset Turun Riennossa 1950-luvulla, kertoi NaKo:n puheenjohtajaksi 27-vuotiaana valittu Kai Blomqvist, jonka saavutuksiin kuului lajin SM-pronssi nuorissa.
KOP:n Naantalin konttorin esimieheksi neljä kuukautta aikaisemmin nimetty Blomqvist tunnusti, ettei tiennyt kaupungin koripallotoiminnasta silloin vielä juuri mitään. Uuteen toimeen liittyneet pankin asiat olivat vieneet kaiken ajan, mutta nyt irtosi jo energiaa vapaa-ajan harrastuksiinkin.
"Oloni nuorisotalon toiseen kerrokseen noustessani oli orpo, mutta ei kauan. Paikalta löytyi Tapsan lisäksi muitakin tuttuja "entisiä" koripalloilijoita Turun puolesta, hän muisteli ilahtumistaan pelikavereiden tapamisesta."
Naantalin vahvistuksiksi olivat kesän mittaan siirtyneet Turun NMKY:n Atte Mattsson ja Jorma Tirkkonen, Lapin Lukon Arto Ojala ja Ilkka Ikäheimo sekä Turun Tovereiden Kai Sukoinen ja Pieksämäen Kari Mannerheimo. Kemin Innosta odotettiin pituusvahvistukseksi Raisioon muuttanutta 196 cm:n pelaajaa, ilmeisesti turhaan.
"Naantalin Koripalloilijat ovat lähteneet liikkeelle" -otsikolla aloitti Raino Puottula seuran perustamisesta kertoneen artikkelinsa, jonka ingressi peilasi laajempaakin järjestäytymistä:
"SYKSYLLÄ syntyy muutakin kuin sieniä... Naantalin urheiluelämässä on kulunut syyskesä ollut erittäin hedelmällistä aikaa, sillä vajaan kuukauden sisällä syntyi aurinkokaupunkiin kaksi uutta urheiluseuraa, ensin judoseura Banzai, sitten koripalloilun erikoisseura Naantalin Koripalloilijat. 'Ilmassa' on myös keilailuseuran perustaminen..."


Toimihenkilöt avainasemassa

 JOhtokunnan järjestäytymiskokouksen pöytäkirja on vuosien varrella hävinnyt, mutta varsin luotettava kuva syntyy yhdistämällä lehtiartikkelin tiedot valmistelevan kokouksen suunnitelmiin. Varapuheenjohtajaksi valittiin Aarre Mäkinen, sihteeriksi Kari Mannerheimo ja rahastonhoitajaksi Urtti Virta. Seuran yhdysmieheksi tuli Tapio Jyväkorpi.
Atte Mattsson nimettiin miesten valmentajaksi, junioreista vastuun ottivat Olavu Jokinen ja Kari Mannerheimo.
Toimitsijakaartin tärkeä merkitys oivallettiin hyvin, ryhmään kutsuttiin Urtti Virta, Dino Nikulainen, Jussi Ranta, Harri Laine ja Hannu Suontala.
Tiedotustoimintaan panostettiin omillalehdistösihteereillä, Olavi Jokinen hoiti yhteydet Uutis-Valjakkoon ja Atte Mattsson Turun Sanomiin. Rannikkoseutu-lehti ei ollut vielä silloin saavuttanut nykyista vahvaa asemaansa paikkakunnan urheilutapahtumien kertojana.
VG-62:n jaostoon verrattuna johtokunta uusiutui melko täydellisesti, sillä vaihtohetkellä molemmissa elimissä vaikuttivat vain Mäkinen, Virta ja Jyväkorpi.